Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogaliki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dkg
margaryna 25 dkg
śmietana 12% 30 dkg
cukier 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
dżem wiśniowy 1 słoik
orzechy włoskie 20 dkg
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: rogaliki

Margarynę lekko roztop, ostudź i wymieszaj z mąką, cukrem, śmietaną. Dodaj też proszek do pieczenia i posól. Wyrób ciasto, a następnie je rozwałkuj w kształcie koła. Weź nóż i zaczynając od środka ku górnej części koła pokrój ciasto na kilkanaście promieni. Każdy promień ma być o szerokości ok. 3 cm. Następnie w górnej części każdego promienia ułóż orzech włoski i odrobinę dżemu. Zawiń w rulonik tj. rogalik w kierunku od zewnątrz ku wewnątrz koła. Blachę wyłóż papierem, ułóż na niej zawinięte rogaliki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 40 minut. W tym czasie ubij 2 jajka i przygotuj cukier puder. Wyjęte z piekarnika rogaliki otaczaj w jajku, a następnie w cukrze pudrze lub zwykłym cukrze. Otoczone rogaliki na początku rozłóż osobno, aby się nie posklejały. Później wszystkie wyłóż na jednym talerzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 28.01.2011 21:11
uwielbiam je
accee 07.01.2011 20:18
Wyglądają apetycznie
jolaxa1 11.12.2010 23:27
mmmmm
Martysia 30.11.2010 16:11
ale apetycznie wyglądają :)
Małgorzata106 26.11.2010 21:42
wyglądają wspaniale
Karolcia12 11.11.2010 14:04
śliczne i wyglądają smacznie
Emilia22 31.10.2010 16:07
na pewno są pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak