Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z sezamem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki 2 szklanki
jajko 2
masło 15 dag
wody 2 łyżki
szczypta soli
fety w kostkach 1 kubeczek
biały ser 10 dag
pora 1/2
żółtko jajek 1
pół czerwonej papryki
poł zółtej papryki
sól
pęczka natki 1/3
oliwy 2 łyżki
pieczarki 4
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
ziarenka sezamu

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z sezamem

Z mąki, jajka, szczypty soli, masła i wody zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę. Zawiń ją w folię i schładzaj w lodówce 30 minut.
Gdy ciasto się chłodzi, opłukane paprykę i pieczarki drobno pokrój. Podsmaż warzywa na oliwie. Przestudź. Dodaj żółtko, pokrojoną w kosteczkę fetę, rozgnieciony biały ser i posiekaną natkę. Dokładnie wszystko wymieszaj. Farsz przypraw do smaku gałką muszkatołową i pieprzem, jeśli potrzeba (feta jest dosyć słona)-dodaj jeszcze szczyptę soli. Wyjmij ciasto z lodówki i cienko rozwałkuj posypanym mąką wałkiem. Z placka powycinaj szklanką krążki o średnicy 7-8 cm. Na każde kółeczko nałóż trochę farszu, złóż na pół, mocno pozlepiaj brzegi, tworząc fantazyjny wzorek.
Gotowe pierożki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzchy pierożków posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Posyp ziarenkami sezamu. Wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz około 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

daria899 24.07.2011 22:40
pyszne
Renia_Kawa 01.02.2011 11:42
Jestem wielką fanką pierogów! Muszę je wypróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak