Sposób przygotowania

Przesianą mąkę krupczatkę wymieszaj z kakao, solą, cukrem, uformuj kopczyk i zrób w nim wgłębienie. Pokrój masło na mniejsze kawałki i wrzuć do wgłębienia razem z jajkiem, dodaj 50 ml letniej wody. Posiekaj wszystko razem nożem i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę o średnicy 24-26 cm wyłóż pergaminem. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim spód i boki formy. Posyp ciasto siekanymi migdałami. Twaróg zmiel, wymieszaj z 12 dag cukru, mąką ziemniaczaną, jajkami i skórką z cytryny. W oddzielnym naczyniu ubij śmietanę na sztywno i wymieszaj ją z masą twarogową. Nadzienie rozsmaruj na powierzchni ciasta i wstaw do uprzednio rozgrzanego piekarnika na godzinę.
Obierz jabłka i pokrój w półplasterki usuwając przy tym nasiona. zagrzej miód, dodaj jabłka i sok z połowy cytryny. Często mieszając duś 3 minuty, a następnie odstaw i wymieszaj z cynamonem. Gdy ciasto będzie gotowe, potrzymaj je kilka minut w otwartym, ale wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia. Następnie rozłóż na nim jabłka z miodem. Przed podaniem schładzaj ok. 30 minut w lodówce.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    mysza666

    No jeszcze czegoś takiego to nie jadłam;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    natii3624

    mmmmm ;) super ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !