Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane maślaki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maślaki
ocet 10 % 500 ml
woda 8 szk
pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
Gorczyca biała cała Prymat 4 łyżeczki
marchewka 1 szt
cebula 2 szt
sól do smaku
cukier 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane maślaki

Cebulę i marchewkę obrać, umyć i pokroić na kawałki.
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać marchew i cebulę, gorczycę, pieprz, liście laurowe i cukier.
Zalewę zagotować i gotować około 2-3 minuty.
Posolić do smaku.
Maślaki oczyścić, zdjąć z kapeluszy skórkę, pokroić na kawałki i dokładnie wypłukać.
Wrzucić je do garnka, zalać wodą i podgotować około 10 minut zbierając powstałą pianę.
Podgotowane grzyby odcedzić, ostudzić i napełnić nimi umyte i wyparzone wcześniej słoiki.
Grzyby zalać zalewą, zakręcić słoiki zakrętkami.
Słoiki z grzybami pasteryzować około 15 minut od zagotowania wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 26.12.2011 11:16
super
madagaskar 26.03.2011 20:46
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak