Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebki pszenno żytnie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 500 g
mąka pszenna 500 g
woda letnia 2 i 1/2 szk
sól 1 łyżka
cukier 2 łyżki
olej 6 łyżek
drożdże świeże 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebki pszenno żytnie

Drożdże rozrobić z cukrem.
Dodać wodę, sól, olej, obie mąki i całość wyrobić na gładkie ciasto.
Ciasto umieścić w misce, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość powtórnie chwilę wyrobić.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać uformowane w małe chlebki ciasto.
Znów odczekać, aż trochę wyrosną.
Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 18.04.2012 07:09
domowy chleb najlepszy
Kate131 14.05.2011 08:11
jakie ładne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak