Sposób przygotowania

Pianka: 50 dkg mascarpone, czekolada gorzka - 10 dkg, czekolada mleczna - 10 dkg, śmietanka kremówka - 250 ml, fix do śmietany - 1 szt, 3 łyżeczki żelatyny.



Masło utrzyj z żółtkami i cukrem, dodaj cukier waniliowy, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj z pianką ubitą z białek. Przełóż do natłuszczonej tortownicy, piecz 40 minut w temp. 180 stopni, wystudź. Gruszki obierz i pokrój, skrop sokiem z cytryny. Zagotuj 1 litr wody z cukrem, dodaj goździki, cynamon, wrzuć gruszki. Gotuj ok. 15 minut, odcedź i wystudź. Czekolady połam i roztop w kąpieli wodnej, kremówki ubij z fixem, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudź. Mascarpone wymieszaj z czekoladą. Dodaj żelatynę i kremówkę. Do pianki wrzuć gruszki. Boki ciasta owiń paskiem papieru do pieczenia. Nakłuj ciasto gęsto wykałaczką i nasącz likierem z 1 łyżką wody. Na ciasto przełóż piankę z gruszkami, wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Udekoruj czekoladową posypką i wiórkami czekolady.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Brzmi zachęcająco :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    krzyniu1984

    może być fajne!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    4muffins

    Musi być pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    rewelacyjne, aż ślinka leci na takie ciacho :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    przepyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !