Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka na ostro

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
bulion warzywny 1 szklanka
kasza jęczmienna 8 dkg
pieczarki 20 dkg
pieczona kura 15 dkg
śliwki węgierki 20 dkg
ser żółty 10 dkg
pieprz, sól, curry do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka na ostro

Ziemniaki obrać, opłukać, zalać gorącą, posoloną wodą i ugotować pod przykryciem. Odcedzić je, po czym przecisnąć przez praskę lub zemleć. Kaszę zalać gorącym bulionem i gotować, aż kasza wchłonie cały płyn. Pieczarki pokroić w plasterki, poddusić, przyprawić solą i pieprzem. Zostawić do ostygnięcia, a następnie połączyć je z ugotowaną kaszą, przestudzonymi ziemniakami oraz pokrojonym w paseczki mięsem. Przyprawić curry. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do naczynia żaroodpornego i wyrównać powierzchnię. Obłożyć połówkami umytych i wydrylowanych śliwek. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nim śliwki. Zapiekać w piekarniku przez 30 minut w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 27.01.2012 21:32
extra
smakoszek 26.06.2011 08:08
Tak to lubię bardzo:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak