Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Saksońskie placuszki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 40 dag
jaja 2 szt
mąka 2-3 łyżki
cukier 2 łyżki
skórka z cytryny starta 1\\2
olej 4 łyżki
ziemniaki ugotowane w mundurkach dag
cukier puder
sól
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Saksońskie placuszki

Ziemniaki obrać, zemleć. Dodać twaróg, mąkę, jajka, cukier, skórkę cytrynową i szczyptę soli, wymieszać, dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować dłońmi placuszki o średnicy 5 cm.
Olej rozgrzać na dużej patelni, wkładać placki, smażyć około 4 minut z każdej strony na złoty kolor.
Racuszki oprószyć cukrem pudrem i cynamonem, podawać z owocami z kompotu lub musami owocowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak