Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cannelloni z sosem putanesca

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

świeży szpinak 300 gram
sól
gotowane obrane krewetki 70 gram
mozarella 80 gram
plastrów lasagne 10
masło do wysmarowania formy
ząbki czosnku 2
oliwy z oliwek 2 łyżki
anchois 30 gram
obrane pomidory 300 gram
kapary 80 gram
czarne oliwki bez pestek 70 gram
oregano 10 gram
parmezan starty 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: cannelloni z sosem putanesca

Świeży szpinak przebierz, odrzucając zepsute liście. Dobrze go wypłucz i blanszuj, czyli zanurz na 1-2 minuty we wrzątku, a potem szybko włóż do zimnej wody, aby szpinak schłodzić. Następnie szpinak odcedź, wyciśnij wodę i grubo posiekaj. Dopraw solą i pieprzem. Krewetki opłucz w letniej wodzie. Mozarellę pokrój w kawałki.
Do przygotowania cannelloni użyj plastrów lasagne. Na każdym plastrze ciasta układamy nieco szpinaku, krewetki, i mozarellę. Ciasto bardzo mocno rolujemy i ciasno układamy w brytfannie wysmarowanej masłem.
Obierz czosnek do sosu i drobno pokrój. Wyjmij nasiona z chili i drobno ją posiekaj. Poprzekrawaj anchois (sardele i pomidory), kapary odsącz, a oliwki pokrój w plasterki. Rozgrzej oliwę w patelni, przesmaż czosnek, a następnie dodaj chili, sardele, pomidory i kapary. duś przez około 10 minut, a na koniec wmieszaj do sosu oliwki i oregano.
Cannelloni zalej sosem, posyp parmezanem i zapiekaj w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna141
Anna141 28.07.2011 10:12
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak