Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny mazurek z masą jabłkową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
margaryna 20 dag
cukier 1\\4 szkl
ZOLTKA UGOTOWANE NA TWARDO 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny mazurek z masą jabłkową

Masa:
* 1 kg jabłek
* 1 i 2/3 szklanki cukru
* szczypta rozpuszczonego w łyżce wody kwasku cytrynowego
* 10 dkg łuskanych orzechów
* migdałów
* rodzynki
* 1/2 szklanki wody

Sposób przyrządzania:

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier i przetarte przez sito żółtka. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. wyłożyć na blachę, podnosząc brzegi, piec w gorącym piekarniku
na złoty kolor. Z cukru i wody ugotować syrop. Jabłka zetrzeć na tarce i dodać do syropu. Dodać sok lub rozpuszczony kwasek cytrynowy i gotować
, ciągle mieszając, aż masa stanie się przejrzysta. Gdy masa spada płatami z łyżki dodać posiekane orzechy, migdały, ewentualnie rodzynki. Letnią masę wyłożyć na upieczone ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak