Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort owocowy

4.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier kryształ 3,5 szklanki
mąka ziemniaczana 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżki
olej 8 łyżek
woda 8 łyżek
kakao 3 łyżki
wiórki kokosowe 15 dag
jajko 14 szt
mleko 3,2% 1 l
masło 3 kostki
Puszka brzoskwiń 1 szt
galaretka brzoskwiniowa 1 szt
galaretka cytrynowa 1 szt
galaretka wiśniowa 1 szt
cukier waniliowy 1 szt
polewa czekoladowa 1 szt
wiśnie 1 słoik
ananas z puszki 1 szt.
orzechy 15 krojone

Przepis i sposób przygotowania na: Tort owocowy

Biszkopt jasny:
z 3 białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę, dodać żółtka, 1/2 szklanki mąki pszennej wymieszanej z 1/2 łyżki proszku do pieczenia i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszając dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt.

Biszkopt orzechowy:
z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę, 1 łyżki mąki pszennej wymieszaną z 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 15 dag orzechów krojonych. Delikatnie mieszajac dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt.

Biszkopt kokosowy:
z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę, 1 łyżki mąki pszennej wymieszanej z 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 15dag wiórków kokosowych. Delikatnie mieszając dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt.

Biszkopt ciemny:
z 3 białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę, dodać żółtka, 1/2 szklanki mąki pszennej wymieszaną z 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 3 łyżkami kakao. Delikatnie mieszajac dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt.

Krem:

z 1l mleka, 2 łyżek mąki pszennej, 4 łyżek mąki ziemniaczanej,8 żółtek pozostałych z ciast, cukru waniliowego i 20dag cukru ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z 3 kostkami masła na pulchną masę. Masę podzielić na 3 części.
Przygotować galaretki wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Do każdej części masy dodawać stopniowo po jednej galaretce. Brzoskwinie i ananasy pokroić w kostkę. Do masy z galaretką brzoskwiniową dodać pokrojone brzoskwinie. Do masy z galaretką wiśniowa dodać wiśnie. Do masy z galaretką cytrynową dodać pokrojone ananasy.
Całość przełożyć wg. kolejności: biszkopt jasny - masa brzoskwiniowa - biszkopt orzechowy - masa wiśniowa - biszkopt kokosowy - masa cytrynowa - biszkopt ciemny - polewa czekoladowa

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewqa 27.05.2023 17:45
Galaretki do masy dodawać ciepłe?? Bo zaczęłam robić i mi się masa zważyła.
Doradca Smaku 29.05.2023 09:28
W przepisie mamy informację, że galaretki trzeba ostudzić. Ciepłe spowodują podgrzanie masła i zważenie masy. Zresztą to się właśnie stało, z tego, co piszesz...
Merci 19.12.2022 11:48
Witam, tort był robiony w prostokątnej formie czy okrągłej? Jakiej średnicy? Czy można odjąć trochę masy i pokryć nią tort? Wydaje mi się że jest jej dość sporo i wystarczy.
Doradca Smaku 19.12.2022 12:57
Przepis pochodzi od użytkowniczki serwisu więc nie jestem w stanie określić wymiarów ani kształtu formy. Proszę spróbować upiec w tej, którą ma Pan / Pani w domu :) Również propozycja z odjęciem masy i pokryciem tortu wydaje się rozsądna. Pozdrawiam, Doradca Smaku
Becia 30.09.2022 12:48
Witam. Czy zamiast masła do masy budyniowej może być margaryna?
Kdobrowolska 04.12.2020 19:11
A mam pytanie jakbym chciała piec duży biszkopy z ok 5/6 jajek to jakie proporcje reszty skladnikow?
Doradca Smaku 07.12.2020 18:58
Polecam zajrzeć tutaj: https://www.doradcasmaku.pl/przepis-biszkopt-z-5-jaj-376669. Autorka dzieli się swoim przepisem na biszkopt z 5 jajek. :)
Kdobrowolska 14.11.2020 10:41
A w jakiej temperaturze i programie piec biszkopty?
Doradca Smaku 18.11.2020 19:04
Tak każdy z biszkoptów upiec należy w ten sam sposób. Jeśli chodzi o czas to należy go dostosować do swojego piekarnika, dlatego warto kontrolować w jaki sposób piecze się biszkopt i ew. skrócić lub wydłużyć czas. Jeśli nie będziesz pewna czy jest gotowy warto po około 25-30 minutach sprawdzić czy patyczek jest suchy :)
Kdobrowolska 17.11.2020 19:39
I każdy tak powinnam? Chciałabym na urodzinki dziecku przygotować ten piękny torcik
Doradca Smaku 15.11.2020 18:50
Najlepiej piekarnik nagrzać do 170-180 stopni i piec przez 30minut lub do tzw. suchego patyczka. Powodzenia! :)
Kajka471 04.11.2019 13:21
Na jakiej wielkości tortownicę jest przepis?
Doradca Smaku 05.11.2019 08:49
Na tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm.
Malgorzata549 28.08.2013 13:13
pyszności :)
Magda60 29.05.2012 20:02
super
Barbara/zuza22_85 26.05.2012 18:57
apetyczny
IKrakowianka 10.05.2012 22:39
wygląda obłędnie
sara1 01.05.2012 18:38
rewelacyjnie apetyczny
cooleczka 13.02.2012 19:24
smakowity :)
Krystyna32 01.02.2012 14:58
extra
artur7 28.01.2012 08:54
mniam
gacopierz23 27.12.2011 19:09
kolorowy i smaczny
Katarzyna156 25.12.2011 21:57
Wygląda super !
smakoszek 21.12.2011 00:23
pysznie wygląda
ilka_86 16.12.2011 22:15
pysznościowy
MAR3STA 11.12.2011 13:45
Brydzia ja ciągle się uczę
Brigitte 04.12.2011 15:36
widać, że jesteś specjalistką w tej dziedzinie :)
Grażyna13 29.11.2011 11:36
WSpaniały :)
Wacław 17.11.2011 08:58
pyszniutki,mniam ...
Mariposas 16.11.2011 19:52
wygląda cudnie
marchewka 12.10.2011 22:51
też mi się podoba, zapewne jaki ładny taki dobry
rzenia15 26.09.2011 12:35
musi byc pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak