Sposób przygotowania

Na patelni powoli rozgrzac 2 łyżki oleju. W tym czasie filet z kurczaka pokroić w paseczki o grubości 1,5 cm i wymieszać z przyprawą gyros. Gdy olej nam się rozgrzeje na patelni wyłożyć mięsko i podsmażyć na złoty kolor uważając by się nie przypaliło- miesząjac. W miedzyczasie kroimy cebulę: najpierw na pół, a potem w cieńkie paseczki. Gdy filet będzie juz prawie podsmażony dodajemy pokrojoną cebulę i dokladnie mieszamy. Odstawiamy z ,,ognia ,, by ostygł. Teraz przystępujemy do pokrojenia pozostałych składników, czyli : 1) sałatę lodową w kostkę około 2cm x 2cm (niektórzy mowią że to barbarzyństwo kroić sałatę, jeśli są tacy zwolennicy mogą ją porozrywać- ja kroję) ; 2) zielony ogórek pokroić w kostkę 1,5cm x 1,5cm 3) 2/3 czerwonej papryki pokroić w kostkę 1,5cm x 1,5cm 1/3 czerwonej papryki pokroić drobniej 1cm x 1 cm (później przyozdobimy górę naszej sałatki) Gdy wszystkie ,,twarde,, składniki naszej sałatki mamy już przygotowane przystępujemy do zrobienia sosu: dokładnie mieszamy 10 łyżek majonezu z keczapem, oraz dresingu koperkowego : koperek wraz z 2 łyżkami oleju, 1 łyżeczką kwasku cytrynowego mieszamy w osobnym naczyniu 1 warstwa całe mieso wraz z cebulką na to wylewamy połowę jogurtu 2 warstwa zielony ogórek na to wylewamy 5 łyżki sosu 3 warstwa kukurydza na to wylewamy 6 łyżek sosu 4 warstwa 2/3 czesci czerwonej papryki na to wylewamy pozostały jogurt 5 warstwa sałata lodowa na to wylewamy resztę sosu majonezowo-keczapowego, posypujemy drobno skrojoną papryką, zdobimy samym majonezem i polewamy dresingiem koperkowym..

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !