Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka po amerykańsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2szkl
cukier 3łyżki
masło zimne 15dag
woda zimna 3łyżki
woda letnia 1łyżka
cukier 1/3szkl
sok z cytryny 1łyżka
cynamon Prymat 1/2łyżeczki
migdały mielone 2łyżki
jajko
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka po amerykańsku

Przygotuj ciasto: mąkę rozetrzyj z 3łyżkami cukru i masłem,wlej zimną wodę.Zagnieć,zawiń w folię spożywczą i włóż na 30min do lodówki.Rozgrzej piekarnik do temp.190stopniC i zrób nadzienie:jabłka obierz,wytnij gniazda nasienne,pokrój w ósemki.Włóż do rondla,polej wodą,przykryj i duś 5min,co jakiś czas mieszając.Dodaj cukier1/3szkl,sok z cytryny i cynamon.Ciasto podziel na 2części.Jedną rozwałkuj i wyłóż dno i boki okrągłej formy o śred.24cm.Posyp migdałami,na wierzchu rozłóż jabłka.Rozwałkuj resztę ciasta,przykryj wierzch,sklejając brzegi widelcem.Na środku zrób palcem mały otwór.Posmaruj rozmąconym jajkiem,posyp cukrem.Piecz 30min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak