Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

barszcz ukraiński

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przyprawa do zup i potraw Kucharek
buraczki 3 szt
Podudzie z kurczaka 3 szt
marchew 1 szt
por 1/2 szt
cebula 1/2 szt
ziemniaki 2 szt
przecier pomidorowy 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
śmietana 18 proc 1/2 szkl
mąka 1 łyżka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: barszcz ukraiński

Buraczki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w piekarniku w temperaturze 200 stopni, przez około 1 godzinę. Następnie obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Kurczaka włożyć do garnka i zapełnić go wodą do 3/4 objętości, posolić i gotować przez 2 godziny na małym ogniu. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pokrojonego w paseczki pora oraz w kostkę cebulę i ziemniaki, zagotować. Dodać starte buraczki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny. Do zupy wlać śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić solą, pieprzem i maggi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 10.12.2010 19:18
barszczyk jak u babci
Monika168 21.11.2010 12:52
mój ulubiony:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak