Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

naleśniki z kiełbasą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

SZKLANKA MLEKA 1
jajko 4
mineralnej wody gazowanej 2 łyżki
mąka krupczatka 15 dag
sól, cukier, pieprz
kiełbasa 10 dag
cebula biała 1
Szklanka śmietany kremówki
natka pietruszki
bób 80 dag
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: naleśniki z kiełbasą

Odłóż czubatą łyżkę mąki. Jajka utrzyj z mlekiem i pozostałą mąką. Przypraw do smaku solą i odrobiną cukru, ewentualnie pieprzem. Naczynie z ciastem przykryj i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie wyłuskaj wcześniej ugotowany i ostudzony bób.
Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż razem z bobem na gorącym oleju. Oprósz odłożoną wcześniej mąką. Gdy mąka się zrumieni, zdejmij patelnię z ognia, wlej śmietanę, energicznie wymieszaj. Duś wszystko ok. 15 minut często mieszając. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekaną pietruszkę.
Kiełbasę pokrój w cienkie ukośne plastry. na patelni smaż porcjami po kilka plasterków kiełbasy, a gdy nieco się przysmażą, wylej na nie ciasto naleśnikowe. Smaż na złoty kolor z obu stron. Naleśniki przekładaj na talerze. Podawaj polane gorącym sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak