Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak z bakaliami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sparawiony kurczak 1
suszone morele 10 dag
suszone figi 10 dag
rodzynki 5 dag
cebule 2
Cynamon cały Prymat 3
masło 10 dag
sól
suszona kolendra
gałązki świeżej mięty do dekoracji
daktyle 5 dag
kasza 60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak z bakaliami

Kurczaka natrzyj solą, pieprzem i kolendrą. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej masło, wrzuć cebule i mieszając, zeszklij. Dodaj kawałki kurczaka, mięso mocno zrumień, po czym podlej wodą. Zmniejsz płomień i duś pod przykryciem około godziny. Dołóż laski cynamonu, suszone morele, rodzynki i daktyle. Dolej ok. 250-300 ml wody. Przypraw do smaku i duś jeszcze 30 minut. Kuskus zalej lekko posolonym wrzątkiem, tak aby woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszki, odstaw na około 10 minut. Kurczaka duszonego z owocami wymieszaj z kuskusem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta1371 26.06.2011 20:52
Pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak