Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z dżemem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
masło 30 g
mleko 1/2 szkl
sok z cytryny 1 łyzeczk
dżem 1 słoiczek
aromat waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z dżemem

+ masło do posmarowania naczynia i odrobina mąki

Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i wyrabiamy palcami. Następnie wlewamy mleko i sok z cytryny, i ponownie wyrabiamy ciasto.

Na posypanej mąką solnicy (lub blacie kuchennym) rozwałkowujemy ciasto na prostokątny placek o grubości do 1cm.

Wierzch smarujemy dżemem wymieszanym z kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Wolne pozostawiamy jedynie 1-2cm dłuższego brzegu – posłuży nam do sklejenia rolady w całość. Ciasto zwijamy w rulon, a wolny fragment ciasta smarujemy delikatnie wodą i dociskamy do reszty.

Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem i oprószamy mąką. Układamy w nim roladę tak, aby zakończenie („szew”) znajdowało się na dole.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 09.08.2012 21:47
fajna i apetyczna !
aleksa123 18.12.2011 20:25
fajne
aniapetr 18.10.2011 22:43
super przepis, smaczny i szybki
goofy9 02.07.2011 18:48
super przepis
Ewa104 31.01.2011 08:19
Lubię rolady a dawno nie robiłam.
Ewelina43
Ewelina43 16.11.2010 12:24
super przepis
wedith1 16.11.2010 09:56
uwielbiam takie ciasta!
monisia1977 10.11.2010 06:03
dobre
Agnieszka172 29.10.2010 20:46
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak