Sposób przygotowania

+ masło do posmarowania naczynia i odrobina mąki

Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i wyrabiamy palcami. Następnie wlewamy mleko i sok z cytryny, i ponownie wyrabiamy ciasto.

Na posypanej mąką solnicy (lub blacie kuchennym) rozwałkowujemy ciasto na prostokątny placek o grubości do 1cm.

Wierzch smarujemy dżemem wymieszanym z kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Wolne pozostawiamy jedynie 1-2cm dłuższego brzegu – posłuży nam do sklejenia rolady w całość. Ciasto zwijamy w rulon, a wolny fragment ciasta smarujemy delikatnie wodą i dociskamy do reszty.

Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem i oprószamy mąką. Układamy w nim roladę tak, aby zakończenie („szew”) znajdowało się na dole.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Agnieszka172

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    monisia1977

    dobre
  • 1
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    uwielbiam takie ciasta!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super przepis
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Lubię rolady a dawno nie robiłam.
  • 1
    original
    Opublikowano

    goofy9

    super przepis
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aniapetr

    super przepis, smaczny i szybki
  • 0
    original
    Opublikowano

    aleksa123

    fajne
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    fajna i apetyczna !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !