Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baranio-dyniowa, jesienna zupa pasterska.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miąższ z dyni 1 kg
czosnek 2 ząbki
rozmaryn 2 łyżeczki
ocet 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
woda 0,5 litra
sól 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
keczup 3 łyżki
majeranek do smaku
ziele angielskie do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
smietana 18% 200 gram
mąka 1 łyżka
baranina 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Baranio-dyniowa, jesienna zupa pasterska.

Mięso kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy do rozmarynu, dodajemy ocet i oliwę, w tej mieszance obtaczamy mięso i odstawiamy do lodówki na ok. godzinkę, półtorej.
W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią mięso, smażymy ze wszystkich stron. Dorzucamy miąższ z dyni pokrojony w kosteczkę. Dusimy razem na średnim ogniu, ok. 10-15min. aż dynia zacznie mięknąć. Następnie dolewamy wodę, i dosalamy całość. Dorzucamy też przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie, paprykę i majeranek. Gotujemy jakieś 20 min. mieszając co jakiś czas. Po tym czasie dodajemy jeszcze keczup. Ja dałem 3 duże łyżki – ale zależy od waszego smaku. Gotujemy jeszcze chwilkę. W międzyczasie dynia powinna się prawie całkiem porozpadać zagęszczając naszą zupę. Odławiamy liście laurowe i ziele angielskie.
W miseczce mieszamy śmietanę z mąką i wlewamy całość do zupy. Dokładnie mieszamy, gotujemy na małym ogniu z 5 min, po czym rozlewamy do miseczek i podajemy.

Ja zupę podałem w wydrążonych dyniach co oczywiście miało wpływ na wygląd i odbiór potrawy, ale na smak niewielki. Połączenie aromatów rozmarynowo – czosnkowych świetnie sprawdza się w kompilacji z baraniną, razem przełamując dyniową łagodność, czy nawet lekką mdłość chwilami. Doskonale rozgrzewa w długie jesienne wieczory.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena/26Mooi 29.09.2011 08:58
pieknie i smacznie
Magdalena/26Mooi 29.09.2011 08:58
pieknie i smacznie
PaniMISIOWA 06.05.2011 16:54
pięknie podane!!!
Mysiunia 16.02.2011 11:08
rewelacyjny przepis! a jakie piękne wykonanie! masz u mnie duuży plus! :)
polly66 27.01.2011 21:41
świetne podanie
Sarenka 10.01.2011 17:28
Wspaniala fantazja.
Sarenka 10.01.2011 17:27
Wspaniala fantazja.
MAR3STA 31.10.2010 20:43
Świetnie się prezentuje
rosik93 29.10.2010 17:25
Rewelacyjnie wygląda i pewnie super smakuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak