Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek.Twaróg utrzeć z żółtkami.Białka ubić,wymieszać z masą serową.Mąkę wsypać do masy serowej i zagnieść ciasto.Na stolnicy oprószonej mąką uformować z ciasta wałki o średnicy 2-3cm,lekko je spłaszczyć,odcisnąć kratkę płaską stroną noża i pokroić skośnie na kluski.Kluski gotować partiami w osolonym wrzątku ok.5min.Gdy wypłyną,wyjąć łyżką cedzakową i osączyć.Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania.Na beszamel przesmażyć na złoty kolor masło z 2łyżkami mąki.Zalać powoli mlekiem i mieszając,zagotować.Doprawić gałką,solą i pieprzem.Sos gotować mieszając 5-6minut aż zgęstnieje.Kluski posypać pokrojoną w zapałkę marchewką,polać beszamelem i posypać startym żółtym serem.Zapiekać 20minut w 180stopnichC,aż ser się roztopi i zarumieni.Posypać ziołami.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5016

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !