Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem ze szparagów

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi 500 g
cukier 1 łyżeczka
margaryna 30 g
mąka 30 g
śmietana pół szklanki
żółtko jajek 1
sok cytrynowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem ze szparagów

Szparagi myjemy i obieramy cienko obierakiem, odkrajamy dolne twarde części. Skórki szparagów gotujemy ok 20 min w osolonej wodzie, odcedzamy, wywar odlewamy do garnka, Wywar zagotowujemy powtórnie z dodatkiem soli i cukru, wrzucamy szparagi pokrojone na kawałki, gotujemy przez 15 minut. Powtórnie odcedzamy. Wywar uzupełniamy wodą do 3/4 l. MArgarynę rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, mieszamy, wlewamy wywar ze szparagów, doprowadzamy do wrzenia. Zupę zagęszczamy śmietaną i żółtkiem. Dodajemy sól, pieprz, muszkat i sok z cytryny do smaku. Szparagi powtórnie wrzucamy do zupy, podgrzewamy i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia71 29.05.2011 13:30
wygląda mało apetycznie ale pewnie jest pyszna:)
marcia71 29.05.2011 13:30
wygląda mało apetycznie ale pewnie jest pyszna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak