Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser morelowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

duża puszka moreli w syropie ( 500g), 1
jajko 3
śmietanki słodkiej 30%, 200g
cukru pudru 90 g
mielonych migdalow 100 g
platkow migdałowych garść
do posmarowania formy masło
zapach waniliowy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Deser morelowy

1) Morele starannie osączamy z syropu. Formę do pieczenia (najlepiej taką, którą możemy podać potem na stół) smarujemy masłem. Układamy w niej ciasno morele – stroną przeciętą do góry.

2) Jajka ubijamy widelcem w misce, jak na omlet. Dodajemy (cały czas ubijając) śmietankę, cukier puder, mielone migdały i zapach waniliowy. Masa powinna stać się gładka. Zalewamy nią morele ułożone w formie.

3) Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 st. C.) na ok. 30 min. Wyjmujemy, gdy masa jajeczna jest ścięta na całej powierzchni i ładnie przyrumieniona.

4) Na suchej patelni przyrumieniamy lekko płatki migdałowe i osypujemy nimi wierzch wyjętego deseru.

Jak podawać?
Na ciepło w formie, w której był zapiekany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 25.01.2012 08:41
super
iknkirke 31.08.2011 16:31
pycha
Krzysztof42 19.03.2011 15:34
deseru nigdy nie odmawiam
iwona332 18.09.2010 17:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak