Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ravioli w bulionie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 300 g
jajko 3
sól 1/4 łyżeczki
mięso gotowane 350 g
masło 1 łyżka
pietruszka, szczypiorek po 1 pęczku
jajko 1

Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli w bulionie

Zagniatamy sprężyste ciasto, jeśli to konieczne dodajemy odrobinę wody. Wkłądamy je do miseczki i odstawiamy na godzinę.
Mięso mielimy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni, dodajemy mięso, dusimy ok 10 minut, doprawiamy suszonym tymiankiem i majerankiem. Szczypiorek i pietruszkędrobno siekamy i dodajemy do mięsa, zostawiając niewielką ilość do posypania bulionu. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko, mieszamy.
Połowę ciasta rozwałkować bardzo cienko na stolnicy posypanej mąką. Na cieście w odstępach około 4 cm układamy łyżeczką porcje farszu odpowiednią na jeden pierożek. Drugą połowę ciast wałkujemy równie cienko. Powierzchnię ciasta na którym leży farsz, pomiędzy nim posmarować wodą i położyć na nim drugie rozwałkowane ciasto. Dokładnie dociskamy do siebie miejsca pomiędzy porcjami nadzienia i radełkiem wycinamy prostokątne pierożki.
Bulion doprowadzamy do wrzenia i gotujemy w nim pierożki ok 5 minut. Podajemy ugotowane razem z bulionem w którym się gotowały posypane natką i szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak