Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekąska z grzybków

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
margaryna 1 szt
kwaśna śmietana 1 szklanka
mięso mielone drobiowe 30 dag
pieczarki 20 dag
cebula biała 1 szt
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
woda 6 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
białko 1 szt
mak 4 dag
masło 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przekąska z grzybków

Ciasto: z mąki, margaryny i kawaśnej śmietany zagnieść ciasto. Na stolnicy rozwałkować, na foremki do babeczek obklejać ciasto, aby po upieczeniu powstały kapelusze grzybów. Wylepić 30 kapeluszy. Upiec. Szklanką wykrawać koła, a kieliszkiem w każdym kole robić dziurki, . Tak powstaną spody do grzybków, potrzeba ich również 30 szt. Upiec. Resztę ciasta zrolować jak na kopytka i wykrawać ok. 4 cm nóżki- 30 szt, spód każdej nóżki zanużyć w białku i w maku. Piec ok. 10-15 min.

Farsz: pieczarki i cebulę drobno pokroić, przyprawić i usmażyć na maśle. Mięso mielone przyprawić i usmażyć na maśle. Połączyć pieczarki z mięsem, dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki wody, żelatynę i chwilę smażyć. Wszystko lekko schłodzić.

Do upieczonych kapeluszy nakładać farsz, nakładać upieczone spody i nóżki. Dobrze schłodzić.
4 łyżeki wody, 2 łyżki koncentratu i żelatynę zagotować i schłodzić. Gdy masa zgęstnieje pędzelkiem smarować kapelusze aby nabrały czerwonego koloru. Ponownie schłodzić. Grzybki podawać zimne prosto z lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 23.02.2013 16:45
genialna :)
KasiaK90 10.07.2012 08:03
jak nie przepadam za grzybami to te bym zjadła bardzo chętnie
caralajna 28.04.2012 07:07
niesamowicie pomysłowe :)
mala2021 26.04.2012 12:31
wygląda świetnie, super pomysł
artur7 11.02.2012 13:52
fajbe
Iwusia 28.01.2012 23:30
wspania?e !!
gacopierz23 23.12.2011 20:52
rewelacja
Zoso 04.11.2011 19:32
smacznie wygląda
Wacław 29.10.2011 09:24
prześliczna,pyszna zakąska,brawo !
Wacław 26.10.2011 10:02
dla mnie też rewelacja !
iziona 05.09.2011 07:14
Robiłam,ale na słodko Twoja propozycja jest super.
angelika14 02.07.2011 13:59
super pomysł i takie ładne zdjęcia
angelika14 02.07.2011 13:59
super pomysł i takie ładne zdjęcia
IZABELA29 26.06.2011 13:31
świetne
misia53 26.06.2011 10:37
fantastyczne!!!
ben-ka 26.06.2011 09:02
Śliczne,jestem pod wrażeniem:)
kanu83 16.06.2011 19:04
rewelacja
Motorek 16.05.2011 15:15
pycha
Agnieszka125 01.05.2011 14:22
Super?
m1monika 14.04.2011 22:46
super przepis!!!
Mariusz10 11.04.2011 22:56
niesamowite, ale ekstra!
Agnieszka125 10.04.2011 09:24
Pyszne!!Super
bursztynek 02.04.2011 23:26
zdziwiło mnie to zdjęcie... wygląda super, też myślałam, że to są prawdziwe grzybki!
Tika4444 26.03.2011 20:52
przepis rewelacja
Agnieszka_B 26.03.2011 13:20
rewelacyjny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak