Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fale Dunaju

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kostka masła ciasto:
jajek 6
szklanki mąki 2
szklanka cukru pudru 1
cukier waniliowy 1
olejek rumowy 1
łyzki kakao 2
łyżeczki proszku do pieczenia 2
kostka masła KREM:
mleko 1/2 l
szklanki cukru 1/2
łyżki mąki ziemniaczanej 2
łyzki mąki pszennej 2
pół kostki masła POLEWA:
łyżki wody 2
jabłka owoce

Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju

Utrzeć masło z cukrem, dodając po 1 żółtku, mąkę z proszkiem i ubitą na sztywno pianę. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną wyłożyć na blachę, do II dodać 2 łyżki wody i kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Rozłożyć gęsto owoce i piec ok. 45 min. Z mleka, cukru i i mąki ugotować budyń. Ostudzony stopniowo dodawać do utartej margaryny/ masła. Wyłożyć na ostudzone ciasto. rozpuścić składniki polewy, oblać nią ciasto.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 17.01.2012 15:40
bardzo dobre
cukiereczek 27.11.2011 07:51
lubię
Krzysztof42 18.03.2011 17:22
najlepiej jeść to ciasto gdzieś nad dunajem
Anna210 26.11.2010 16:36
moja babcia takie robi pycha :)
Ewa109 10.05.2010 22:13
Witam tutaj podaje jeszcze raz skłaniki ciasta, ponieważ wszystko zostalo pomieszane wyzej. ciasto: kostka masła 6 jajek 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru pudru cukier waniliowy olejek rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce z kompotu lub świeże krem: kostka masła 1/2 l mleka 1/2 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy polewa: 1/2 kostki masła 1 szkl. cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak