Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik z migdałową skorupką

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 4 szklanki
margaryna Kasia 25 dag
cukier 3/4 szklanki
jajko 3
miód 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
masa
mleko 0,75 l
kasza manna 9 łyżek
masło 25 dag
cukier puder 5 łyżek
pomarańcza 0,5 sztuki
SKORUPKA
migdały 80 g
masło 1 łyżka
miód 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z migdałową skorupką

CIASTO: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagnieść (wymieszać wcześniej mąkę z soda) Podzielić ciasto na 3 części.
Formę wysmarowaną margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej wykładamy ciastem (1/3) trzeba dokładnie wyklepać ciasto aby rozłożyło się na całą blachę (gdyby się kleiło, posypać ręce mąką.) Piec każdą część osobno w temp 170stopni około 15 minut (pierwszą warstwę można 20)
3 cześć należy przed pieczeniem dodatkowo wysmarować SKORUPKĄ:
Posiekać migdały. Masło rozpuścić, dodać migdały i miód.

MASA: Ugotować kasze z mlekiem, miodem, odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem, dodać sok z połowy pomarańczy, oraz ugotowaną masę z kaszy manny. dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Ciasto przekładać masą, na samą górę ułożyć warstwę ciasta ze skorupką, odstawić do lodówki na dobę aż ciasto zmięknie i przesiąknie masą. Polecam, pychotka! :D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 29.11.2011 16:57
pyszny
Sarenka 11.11.2011 17:46
Dawno nie jadłam ciasta na miodzie, baardzo dawno.
iknkirke 17.08.2011 10:00
dobre
Agnik 08.06.2011 14:33
super
Koper 16.03.2011 20:59
piekne i pyszne
Emilia22 29.10.2010 08:23
wygląda rewelacyjnie
Małgorzata113 28.10.2010 22:38
smakowite ciasto do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak