Sposób przygotowania

Brązowy cukier podgrzewać w małym garnku do czasu aż powstanie gęsta konsystencja o lekko karmelowym smaku. Dodać do tego wiśnie i całość przez kilka minut karmelizować.

Żółtka, olej, maślankę, 1/3 cukru pudru oraz przesiana mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną delikatnie wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć białka z przygotowaną wcześniej masą. Na teflonową patelnię (bez tłuszczu) wylewać porcję ciasta i smażyć na małym ogniu do zarumienienia placuszków.

Do rondelka wlać mleko oraz śmietankę tortową, gotować tak długo, aż wyparuje połowa. Dosypać pozostały cukier puder oraz posiekaną czekoladę. Gotować jeszcze chwilę, aż składniki idealnie się połączą.

Przygotowane naleśniki ułożyć na sosie czekoladowym i posmarować przygotowanymi wiśniami. Ozdobić wedle uznania (ja użyłam kandyzowanych wiśni i mozaiki z czekolady).

Komentarze

  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Pyszne takie naleśniczki:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    za wisniami nie przepadam, ale za to pancakes uwielbiam tak samo jak czekolade, wiec ta wersja mimo wisni przypada mi do gustu :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Bardzo ciekawy przepis :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Apetyczne polaczenie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    niezłe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marzena40

    wspaniałe....nic dodac nic ujać
  • 1
    original
    Opublikowano

    Baska Kaska

    ale fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    pysznie wyglądają

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !