Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

NALEŚNIKI Z DŻEMEM JABŁKOWYM POSYPANE CUKREM PUDREM I POLANE MIODEM

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
jajko 2 sztuki
olej słonecznikowy 2 łyżki
mleko 3,2% 2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól do smaku
cukier kryształ 0,5 kg.
woda 1 szklanka
olej słonecznikowy do smażenia naleśników
cukier puder do posypania naleśników
miód płynny do polania naleśników
dżem 1 paczka
jabłka 1 papierówki

Przepis i sposób przygotowania na: NALEŚNIKI Z DŻEMEM JABŁKOWYM POSYPANE CUKREM PUDREM I POLANE MIODEM

Składniki na ciasto naleśnikowe (mleko, mąkę przesianą przez sitko, jajka, proszek do pieczenia, olej, sól) dobrze zmiksować ze sobą i pozostawić na 10 minut do zgęstnienia.
Ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany.
Patelnię teflonową rozgrzać na gazie i natłuścić ją kilkoma kroplami oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek.
Potem wlewamy na patelnię małą chochlę ciasta i szybko rozprowadzamy szybko po całej powierzchni.
Smażymy cienkie naleśniki na jasny kolor z 2 stron, przewracając drewnianą łopatką na drugą stronę.
Usmażone naleśniki kładziemy na dużym płaskim talerzu.
Po usmażeniu wszystkich naleśników przykryć je drugim talerzem i odstawić na jakiś czas, aby zmiękły, wówczas łatwiej się zwijają.
Wykonanie dżemu jabłkowego :
Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych.
Pokroić na ćwiartki i wrzucić do garnka .
Zasypać cukrem i odrobiną wody, do zakrycia dna garnka.
(Dodać żelfix lub dżemix wg. przepisu na opakowaniu, jak robimy dżem do słoików).
Dusić na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka się rozpadną (20 minut).
Gdy przygotowujemy dżem na zimę, to gorący szybko wlewamy do przygotowanych, umytych słoików i po dokładnym zakręceniu odwracamy do góry dnem, kładąc np. na ręcznik.
Zwijanie naleśników :
Po usmażeniu naleśników, nakładać na całej powierzchni naleśnika, równomiernie dżem jabłkowy i zwijać je w rulon, lub w kopertę, tak jak na krokiety.
Naleśniki na końcu posypujemy cukrem pudrem i jak kto lubi bardzo słodkie, to jeszcze odrobiną płynnego miodu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.03.2017 21:32
Dziękuję za komentarze. Wszyscy dostali po plusie.
Bożena Matuszczyk 05.03.2017 18:03
Pyszne naleśniki lubie z jabłkiem.
gusia1000 30.09.2015 00:52
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
Iwona32 14.02.2014 15:07
uwielbiam takie
Megg 02.12.2013 10:07
smakowite naleśniczki
malina 04.10.2013 10:54
proste a jakie smaczne
gusia1000 03.05.2013 19:23
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
Laila2786 20.02.2013 00:25
uwielbiam naleśniki
Kasia35 11.01.2013 18:36
pyszne!!!!
gosia1988 29.11.2012 12:34
ale smakowicie wyglądają
gosia1988 29.11.2012 12:34
ale smakowicie wyglądają
pajbek 07.11.2012 23:10
Te naleśniczki wyglądają na bardzo pyszne. Super
xxxbulix 30.10.2012 12:17
boskie
gosia56 29.10.2012 20:38
pycha.
Konrad1 29.10.2012 11:07
niezłe
bietka 19.10.2012 20:48
uwielbiam
gusia1000 12.10.2012 20:35
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
anulka69 11.10.2012 09:41
uwielbiam naleśniki
malaczarna23 25.09.2012 16:35
pycha
gusia1000 29.08.2012 20:42
Dziękuję za miłe komentarze i głosy na ten mój przepis. Pozdrawiam.
pestka 26.08.2012 20:14
naleśniki zawsze sa dobre ale miodem nie polewalam- dla mnie coś nowego
Pusia 23.08.2012 17:12
super
Bernadeta1 20.08.2012 14:00
Ale słodycz-smaczne
aleksandra16 13.08.2012 22:02
uwielbia nalesniki
chelsi 13.08.2012 21:53
aż ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak