Sposób przygotowania

1) Do garnka wlewamy litr wody, wsypujemy cukier, cytrynę pokrojoną na plasterki i wanilię. Całość powinna się zagotować. Gruszki przekrawamy na pół. Wybieramy gniazda nasienne. Wkładamy do garnka z gotującym się syropem.

2) Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min. Odstawiamy garnek z gruszkami do ostudzenia. Gdy osiągną temperaturę pokojową, wyjmujemy je z syropu. Obieramy ze skórki i nadkrawamy na drobniejsze cząstki. Skrapiamy likierem ziołowym i pozostawiamy w chłodnym miejscu na czas przygotowywania mleczka migdałowego.

3) Śmietankę łączymy z mlekiem, cukrem pudrem i likierem migdałowym. Powstałą masę łączymy z większą częścią bitej śmietany. Schładzamy przez 20 min. Rozpuszczamy gorzką czekoladę w małym rondelku na parze.

4) Gruszki układamy na nieco głębszych talerzach niż płaskie i zalewamy mleczkiem migdałowym. Dekorujemy kleksami pozostałej bitej śmietany, floresami rozpuszczonej czekolady, listkami mięty i świeżo uprażonymi na patelni migdałami.

Jak podawać?
Każdą porcję na osobnym talerzyku.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    Świetny deser.
  • 1
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !