Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

łazanki z powidłami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron typu łazanki 400 gram
łyżki masła 3
powidła śliwkowe 250 gram
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
skórka cytrynowa tarta 1/2 łyżeczki
orzechy włoskie 100 gram
rodzynki 30 gram
masło 250 g
żurawina
rum 2

Przepis i sposób przygotowania na: łazanki z powidłami

Makaron ugotuj al dente (na półtwardo) w dużej ilości posolonej wody. Odcedź, dodaj dwie łyżki masła i wymieszaj.
jeśli powidła są bardzo gęste, wlej do nich 3 łyżki gorącej wody i rozmieszaj. Dodaj rum, dopraw cynamonem, mielonym goździkiem i skórką z cytryny. Na koniec wymieszaj w nie grubo posiekane orzechy, rodzynki i żurawinę. Brytfannę wysmaruj masłem i wkładaj do niej na zmianę warstwy makaronu i mieszanki powidłowej. Ostatnią warstwę tworzy makaron. Na wierzchu rozłóż wiórki z pozostałego masła.
Wstaw potrawę do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. przed podaniem można posypać cukrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

calliope 21.01.2012 13:58
muszą być pyszne :)
traktorek 21.11.2010 13:54
na słodko jeszcze nie jadłam
pawel007 29.10.2010 12:52
super,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak