Sposób przygotowania

Żółtka ubić z sokiem i skórką cytrynową. Następnie porcjami przesiewać mąki (wymieszane z proszkiem do pieczenia) na przemian z olejem i mlekiem, ubijając na najniższych obrotach miksera.

* 4 białka
* 120g cukru pudru
* łyżka octu winnego

Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania ocet (polepszy sztywność piany). Przesiewać porcjami cukier puder, ubijając dalej na najniższych obrotach miskera.
Delikatnie przełożyć pianę białkową do masy z żółtkami i bardzo delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Przelać do tortownicy o śr. 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec przez ok. 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu można przełożyć kremem lub gęstym dżemem/konfiturą.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !