Sposób przygotowania

Umyte i osuszone truskawki zasypać cukrem ( 25 dag - jeśli chcemy by nalewka była wytrawna, a 50 dag gdy nalewka ma być deserowa - słodka) i odstawić na kilka godzin, lub na dobę, aż puszczą sok.
Gdy truskawki puszczą sok zalać je spirytusem wymieszanym ze szklanką wody. Zamknąć szczelnie i odstawić na 6 tygodni. Po tym czasie zlać alkohol do słoika.
Dodać sok z cytryny1/4 lub z limonki.
Można dodać odrobinę startej skórki.
Odstawić na 2 tygodnie, a po tym czasie przefiltrować.
Odstawić w ciemne miejsce i najlepiej zapomnieć o niej przez przynajmniej 3 - 6 miesięcy.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    ciekawy przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    pewnie jest wyśmienita
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    muszę wypróbować
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    muszę wypróbować
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    dla mnie wersję deserową poproszę :-)))
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Pati8

    ciekawy przepis...
  • 3
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Z przyjemnością wpadnę na degustację .
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    dobra nalewka nie jest zła
  • 0
    original
    Opublikowano

    rakow2

    bardzo dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    warto wypróbowac

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !