Sposób przygotowania

Zebrane po pierwszym przymrozku owoce upiec rozłożone na folii aluminiowej w blaszce do ciasta w piekarniku, tak, by się nie przypaliły.
Upieczone owoce wsypujemy do gąsiora warstwami na przemian cukier i jarzębinę
I na każdy kilogram owoców jarzębiny dodajemy :
- 1/2 kg cukru.
- sok z 1 cytryny,
- mocna wódka tyle, by zalać do pełna słój
Gąsior napełniamy do mniej więcej 3/4 wysokości słoja owocami i cukrem. Wyciskamy sok z cytryny na owoce i cukier.
Następnie wódką rozrobioną wcześniej ze spirytusu - powinna mieć więcej niż 45 % zalewamy słój/gąsior do pełna i pozostawiamy w ciepłym lub słonecznym miejscu na około 18- 21 dni.
Po tym czasie zlać powstały macerat z owoców.
Owoce zmiażdżyć wałkiem i wycisnąć je przez gazę.
Powstały płyn przefiltrować przez bibułkę filtracyjną, połączyć po filtracji z wcześniej zlanym napojem.
Przelać do butelek i szczelnie zakorkować, a dla pewności korki jeszcze zalać parafiną.

Nalewka pro zdrowotna - na wzmocnienie pracy serca i w zaburzeniach trawienia Pić po 1 łyżce stołowej dziennie zmieszanej z małą ilością wody

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    A wiesz? ja to robię jarzębiaczek i pijemy w kieliszkach:) moje owoce leżakują jeszcze w zamrażalniku:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    dobra nalewka nie jest zła
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    zdrowie przede wszystkim
  • 1
    original
    Opublikowano

    maryśka

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    rakow2

    bardzo dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !