Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne kluski kładzione

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąkapszenna 2 szklanki
jaja 4 szt
olej sojowy 1 łyżeczka
lub słonecznikowy 1 łyżeczka
mleko 50 - 80 ml
sól szczypta
gałka muszkatołowa szczypta
słonina 5 dag
lub masło z bułeczką 5 dag
lub pikantne sosy wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne kluski kładzione

Mąkę - 1 szklanka + 2 łyżki wsypujemy do garnka, dodajemy żółtka, sól, startą gałkę muszkatołową i drewnianą łyżką rozcieramy, dodając po łyżce mleko.
Mieszamy i dolewamy mleko, aż ciasto będzie spływało gęstą szeroką strugą z łyżki. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Pianę i resztę mąki dodajemy do ciasta i lekko mieszamy.
Podczas gdy robimy ciasto na kluski, nastawiamy wodę z dodatkiem soli w szerokim garnku.
Kluski kładziemy łyżką, za każdym razem zanurzając ją we wrzątku.
Po wypłynięciu klusek na powierzchnię wody gotujemy je jeszcze około 3 - 5 minut na wolnym ogniu.
Po ugotowaniu wyjmujemy z wody od razu na talerze, krasimy podsmażona słoniną lub bułeczką usmażoną na maśle.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 15.01.2012 16:53
no i fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak