Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z krewetek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki duże 20 sztuk
czosnek ząbki 2
papryka czerwona 1
papryka żółta 1
schab bez kości 20 dag
mąka pszenna
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z krewetek

Na oliwie smażymy drobno pokrojony czosnek ok 2 min. Następnie dodajemy krewetki i przykrywamy. W 100ml ciepłej wody rozpuszczamy pół kostki rosołowej, dodajemy imbir i mieszamy. Zalewamy krewetki i dusimy, aż płyn się zredukuje. Można posypać świeżo zmielonym pieprzem. Paprykę oraz cebulę kroimy w kawałki nadające się do wbicia na patyczki od szaszłyków. Podduszone krewetki wraz z papryką, cebulą i ewentualnie jakimś mięsem (ja użyłem schabu) nadziewamy na kijki. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok 30 min (aż papryka i cebula zaczną się przypiekać). Sosem powstały po duszeniu krewetek ( można w razie potrzeby zagęścić mąką) można polać gotowe szaszłyki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 14.11.2012 16:03
pycha
zuzanna_z 30.07.2012 13:03
wygląda smacznie
kasiaw 18.12.2011 11:13
nie lubię krewetek
Izabela/bella81 21.09.2011 08:01
ciekawe
Beatris 17.08.2011 09:04
Prezentują się wyśmienicie.
edyta44 01.06.2011 17:58
wygladaja apetcznie
Iwona51
Iwona51 29.05.2011 20:40
ciekawe jak smakuje
pioge7 28.11.2010 11:43
super
IZABELA29 30.10.2010 14:57
musze kiedys je spróbowac bo nie miałam okazji
Joanna108
Joanna108 29.10.2010 09:16
Nie przepadam za dużymi krewetkami ( co innego te malutkie:), ale danie z ich udziałem zaproponowane przez Ciebie wygląda naprawdę zachęcająco. Gratuluję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak