Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kresowe Rogacze

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

surowe ziemniaki 12 sztuk
ugotowane ziemniaki 3 sztuki
szklanka mąki jęczmienne 1 i 1/2 szklanki
drożdże 20 g
mleko ciepłe 1 łyżka
sól, pieprz, cukier do smaku
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kresowe Rogacze

Drożdże utrzeć z łyżeczką mąki, szczyptą cukru i łyżką ciepłego mleka,zostawić na chwilę w ciepłym miejscu. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać drożdże, dwie łyżki mąki i tyle letniej wody,by otrzymać masę o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsc na kilka godzin. Surowe ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar soku. Wymieszać ze szklanką przesianej mąki i połączyć z rozczynem drożdżowym. Przykryć i zostawić na noc w ciepłym miejscu. Rano odlać ciecz,która zebrała się na dnie, dodać mąkę, sól, pieprz i wyrobić ciasto. W nasmarowanej tłuszczem formie ułożyć warstwę ciasta o grubości 3 cm i piec około godziny w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu połamać placek na kawałki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak