Sposób przygotowania

Drożdże utrzeć z łyżeczką mąki, szczyptą cukru i łyżką ciepłego mleka,zostawić na chwilę w ciepłym miejscu. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać drożdże, dwie łyżki mąki i tyle letniej wody,by otrzymać masę o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsc na kilka godzin. Surowe ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar soku. Wymieszać ze szklanką przesianej mąki i połączyć z rozczynem drożdżowym. Przykryć i zostawić na noc w ciepłym miejscu. Rano odlać ciecz,która zebrała się na dnie, dodać mąkę, sól, pieprz i wyrobić ciasto. W nasmarowanej tłuszczem formie ułożyć warstwę ciasta o grubości 3 cm i piec około godziny w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu połamać placek na kawałki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !