Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

przekąska z frytkami inaczzej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

6 dużych ziemniaków
200 g fasolki szparagowej
1 brokuł
200 ml śmietany
1 marchewka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, curry, oregano
cukinia 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: przekąska z frytkami inaczzej

W garnku rozgrzej olej. W międzyczasie umyte i obrane ziemniaki pokrój w paski na frytki. Opłukane i osuszone paski ziemniaków włóż do gorącego oleju (aby sprawdzić, czy olej jest dostatecznie rozgrzany włóż najpierw 1 pasek – olej powinien zaskwierczeć). Smaż frytki, aż nabiorą złotobrązowej barwy.

W innym garnku zagotuj wodę. W czasie nagrzewania się wody umyj pozostałe warzywa. Marchewkę obierz i pokrój w grube paski. Usuń końcówki fasolki i pokrój ją na kawałki. Brokuł podziel na różyczki. Cukinię pokrój w plastry o grubości 1 cm, a następnie każdy z krążków podziel na 4 części. Gotującą się wodę posól, a następnie włóż do niej pokrojone warzywa. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez ok. 15 min, tak aby brokuł nie stracił swojej intensywnej zielonej barwy, a warzywa nie rozgotowały się.

Zrób sos: do śmietany dodaj wyciśnięty czosnek i przypraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą curry i oregano.

Wymieszaj ugotowane warzywa z frytkami i polej obficie sosem. Potrawa świetnie nadaje się na letnią kolację. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak