Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki śniadaniowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
żółtko jajek 3 szt
jajko 1 szt
margaryna 7 dag
drożdże 8 dag
cukier 25 dag
mleko 500 ml
Nadzienie:
migdały 200 dag
orzechy włoskie 4 szt
sól 1 szczypta
powidła 500 śliwkowo-jabłkowe
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki śniadaniowe

Drożdże rozrobić w ciepłym mleku, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać żółtka oraz całe jajko cukier olej margarynę sól i wyrośnięte drożdże wlać mleko i wyrobić ciasto. Ciasto musi być wyrobione luźno, odstawić do wyrośnięcia. W między czasie należy zagrzać powidła dodać orzechy i migdały i wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na małe kawałki i rozwałkować na mały placek. Posmarować powidłami zwinąć w rulon i pokroić na 10 cm i posmarować roztrzepanym białkiem piec ok 25 min w temp 180 C. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak