Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z... gruszką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
mleko 1,5 szklanki
drożdże 3 dag
cukier 4-5 łyżek
masło 1 łyżka
gruszki 2-3 sztuki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z... gruszką

Z lekko ciepłego mleka, drożdży i cukru przygotować rozczyn. Dokładnie go wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło, rozczyn drożdżowy i wymieszać( w razie potrzeby dodać więcej mleka lub mąki, tak, aby ciasto nie było zbyt lejące się). Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gruszki obrać i pokroić w plasterki wydrążając z nich gniazda nasienne. gdy ciasto wyrośnie włożyć do niego plasterki gruszek, wymieszać delikatnie.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim racuszki z obu stron na złoto tak, żeby plasterek gruszki znalazł się w środku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 19.08.2012 09:22
Pyszne
Katarzyna/kate1980 26.05.2012 22:21
no no no....
Mirka-Ludomila 25.04.2012 22:51
apetyczne
Ewelina47 17.11.2011 09:04
wow, nie pomyślałam ale przecież można dodać gruszki zamiast jabłek, rewelacja
ben-ka 29.10.2011 09:36
muszą byc pyszne!!!
RenataZ-et 15.10.2011 22:57
wow, z gruszkami! super!!
Iwusia 27.10.2010 22:46
Pyszne racuszki :) hehe ... jak u mamy ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak