Sposób przygotowania

Flaki wypłukać, dokładnie oczyścić, sparzyć kilkakrotnie wrzącą wodą i gotować ok. 3 godz z obranymi warzywami w osolonej wodzie (2 l.)
Uprzednio namoczoną fasolę gotować w małej ilości wody do iękkości.
Pokrojony w kostkę boczek obsmażyć na oliwie razem z drobno pokrojoną cebulą i roztartym czosnkiem.
Flaki pokroić na cienki makaron, to samo zrobić z warzywami i włożyć z powrotem do wywaru.
Dodać odcedzoną fasolę, boczek z cebilą oraz koncentrat i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać gorącą posypaną szałwią i tartym serem z jajkami ugotowanymi na twardo.
Można również przyrządzić z flaczków cielęcych.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !