Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

latte macchiato

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 szklanka mleka,
cukier lub syrop
25 ml wody
6 – 7 g świeżo zmielonej kawy

Przepis i sposób przygotowania na: latte macchiato

Przygotuj espresso: 6 – 7 g świeżo zmielonej kawy zalej 25 ml wody o temperaturze 90 - 95°.

Podgrzej mleko nie doprowadzając do wrzenia, możesz dodać cukier lub syrop. Przelej mleko do shakera i potrząsaj nim, aż powstanie pianka.

Wlej mleko do wysokiej szklanki, a następnie delikatnie dolej espresso wlewając je po ściance szklanki.
Powinny się wytworzyć trzy warstwy: na dole mleko, po środku espresso, na górze piana.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olaa 12.09.2011 09:02
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak