Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg w marynacie śliwkowej:

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

powidła śliwkowe 1,5 łyżeczki
sos sojowy - do smaku
woda 1/6 szklanki
miód - do smaku
pasta z papryczek chili - do smaku
olej - wg potrzeby
mąka 1 łyzka
masło 1 łyżka
pstrąg wędzony filet 2 sztuki
lód 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg w marynacie śliwkowej:

Ryby u mnie nabierają różnych smaków .
Pokroić bardzo drobno wypestkowane 1/2 śliwki , zalać wodą i dusić aż będzie miękka a jeszcze się nie rozpadnie . Dodać powidła śliwkowe i 1/2 łyżeczki miodu , pastę z chili i sos sojowy do smaku . Dusić aż sos zgęstnieje .Doprawić przyprawami do smaku- trudno określić dokładnie ilości bo zależy to od indywidualnego smaku .Odłożyć 2 łyżeczki sosu .
Do reszty sosu dodać 2 łyżki oleju i posmarować pastą filety z pstrąga .Zostawić w lodówce na godzinę . Osuszyć filety papierowymi ręcznikami kuchennymi , oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej i masło. Smażyć na gorącym tłuszczu filety na rumiano .
Śliwkę przeciąć na pół , usunąć pestkę ,posmarować przecięcie odrobiną sosu śliwkowego , położyć na patelni obok ryby w ostatniej fazie smażenia przecięciem do dołu . Po chwili obrócić i chwilę smażyć.
Podawać rybę obłożoną usmażoną śliwką z odrobiną sosu .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 23.08.2011 10:53
muszę spróbować
Małgorzata77 09.06.2011 07:34
cóż za piękne podanie
Mirka-Ludomila 31.12.2010 16:48
Ślicznie podany
Mirka-Ludomila 31.12.2010 16:48
Ślicznie podany
Sarenka 27.12.2010 12:13
pieknie podana apetyczna rybka!
ZEWA 15.12.2010 17:39
ależ smakowicie wygląda
iwa643 28.10.2010 07:15
bardzo ciekawe musze wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak