Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczaki w zielonej marynacie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek
kurczaki
papryczka chili
creme fraiche
salsa chipotle
pestki dyni

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczaki w zielonej marynacie

SKŁADNIKI: 10 posiekanych ząbków czosnku, sok z 1 limonki, 1 pęczek drobno posiekanej kolendry, pół posiekanej papryczki chili, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 4 małe kurczaczki - u nas 4 udka, 350 g creme fraiche, 1 pokrojona w kostkę upieczona czerwona papryka, 1/4 - 1 łyżeczka marynaty z chili chipotle w puszce w marynacie adobo lub salsa chipotle, 3 - 5 posiekanych dymek, garść prażonych nasion dyni.

SPOSÓB WYKONANIA: Wymieszać w misce 9 ząbków czosnku, sok z limonki oraz 3/4 świeżej kolendry, zieloną chili i połowę kminu. Natrzeć kurczaczki i marynować przez minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Włożyć kurczaczki do formy do pieczenia i piec w temperaturze 220 stopni przez 15 minut lub do upieczenia. W międzyczasie wymieszać creme fraiche z papryką, marynatą chipotle i pozostałym czosnkiem i kuminem. Podawać każdego kurczaka z łyżką sosu paprykowego, posypanego pozostałą świeżą kolendrą, cebulką i nasionami dyni. Podawać od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 16.12.2016 21:58
świetne jedzonko
ben-ka 13.02.2016 08:47
Apetyczne to mięsko.
ewelinapac 14.12.2011 20:02
pyszny
Małgorzata113 27.10.2010 08:12
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak