Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Molletes

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bułki
fasola
pomidory
boczek
ser żółty

Przepis i sposób przygotowania na: Molletes

SKŁADNIKI: 4 bułki, 1 łyżka oleju, 400 g odsmażanej fasoli, 1 posiekana cebula, 3 posiekane ząbki czosnku, 3 plastry boczku pokrojone na kawałki, 225 g pokrojonych w kostkę pomidorów, 1/4 - 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 250 g startego sera. Sałatka z kapusty: pół główki poszatkowanej kapusty - użyliśmy pekińskiej, 2 łyżki posiekanych papryczek jalapeno, 1 łyżka oliwy, 3 łyżki octu winnego, 1/4 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz.

SPOSÓB WYKONANIA: Bułki przekroić na połowy i usunąć z nich trochę miąższu. Przygotować sałatkę z kapusty, czyli wymieszać wszystkie składniki i odstawić. Posmarować bułki olejem. Ułożyć na blasze i zapiec w piekarniku aż będą chrupiące. Podgrzać fasolę. Na patelni podsmażyć cebulę, czosnek oraz boczek. Dodać pomidory i dusić do momentu powstania gęstego sosu. Dodać fasolę i podprawić kuminem. Wyjąć bułki. Spody wypełnić ciepłym nadzieniem, posypać serem i przykryć górną połową. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać do momentu aż ser się rozpuści. Wyjąć. Zdjąć górne połówki, nałożyć sałatkę z kapusty i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 05.01.2011 08:16
Smacznelles!;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak