Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb z orkiszem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka orkiszowa 1 kg
mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 3 dag
mleko 1/2 szklanki
garść nasion słonecznika
cukier, sól do smaku
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: chleb z orkiszem

Wymieszać mąkę orkiszową, pszenną i sól. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukier, wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Rozczyn połączyć z mąką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodawać małymi porcjami ciepłą wodę, wyrabiając elastyczne gładkie ciasto. Ugniatać tak długo aż zacznie odchodzić od miski. Potem odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę. Uformować bochenki, ułożyć na blaszce, posypać słonecznikiem i piec około godziny w temp 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 20.05.2011 07:30
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak