Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka domowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 25 dag
cukier 35 dag
cukier waniliowy 2 łyżki
jajko 4
mąka 50 dag
proszek do pieczenia
śmietana 250 ml
rodzynki
mąka ziemniaczana
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka domowa

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać do masy, dolewając stopniowo śmietanę., wymieszać mikserem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, rodzynki obtoczyć w mące ziemniaczanej, połączyć delikatnie z ciastem. Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Piec ok 70min w temp 180st. Babkę posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara/zuza22_85 03.12.2011 19:35
pycha
Halusia 04.09.2011 20:55
Pyszne
Andzia1977
Andzia1977 31.07.2011 14:08
pyszotka
Iwona51
Iwona51 04.05.2011 18:09
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak