Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort morelowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 10 dag
cukier 8 dag
sól
masło 4 dag
żółtko jajek
śmietana
morele 30 dag
dżen morelowy 1 łyżka
płatki migdałowe
polewa do tortów
sok pomarańczowy 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tort morelowy

Mąkę zagnieść z 3 dag cukru, solą, masłem, śmietaną i żółtkiem. Uformować kulę, chłodzić 30min. Ciastem wyłożyć tortownicę, nakłuć widelcem. Piec 25min w 180st, Morele przekroić, usunąć pestki, Gotować 3min w wodzie z resztą cukru. Połowę płatków migdałowych zmielić, wymieszać z dżemem. Masą posmarować wierzch ciasta. Wyłożyć morelami. W soku pomarańczowym rozpuścić polewę, polać owoce na torcie. Posypać resztą migdałów. Chłodzić 1h.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna146 15.08.2011 18:49
apetycznie wygląda
marchewka 19.05.2011 23:35
ciekawy pomysł
kanu83 15.05.2011 11:49
popieram
Ania67 15.05.2011 10:11
Naprawdę świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak