Sposób przygotowania

Mleko zmiksuj z cukrem waniliowym, jajkami i stopionym, ostudzonym masłem. Niedużymi porcjami wsypuj przesianą mąkę i miksuj na gładką masę. Na koniec dolej wódkę i sok z mandarynek, dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na 1 godz. Na rozgrzanej, posmarowanej słoniną patelni usmaż z ciasta bardzo cienkie naleśniki. Masło utrzyj z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodaj likier mandarynkowy, sok i skórkę otartą z mandarynek, ucieraj jeszcze chwilę. Częścią masy cienko posmaruj naleśniki i poskładaj je w trójkąty. Pozostałą masę rozgrzej na patelni. W powstałym sosie zanurz złożone naleśniki, kilkakrotnie obróć, aby dobrze się nim oblepiły. Ułóż je na ciepłych talerzach, posyp cukrem pudrem, polej resztą sosu. Do chochli wlej dwie łyżki likieru, ostrożnie podgrzej nad małym płomieniem, zapal i polej naleśniki. Podawaj płonące.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    aranka

    Kochani cały przepis mi sie nie dodał!! Ciasto:2 szklanki mleka 1/2 torebki cukru waniliowego 5 jajek 1/4 kostki masła 1 1/2 szklanki maki 50 ml wódki 1/3 szklanki soku wycisnietego z mandarynek cukier do posypania 2 łyzki likieru do zapalenia Nadzienie: 1/2 kostki masła 6 łyzekcukru pudru 100 ml likieru pomaranczowego,lub mandarynkowego Smacznego !!! Polecam!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Warte grzechu nie dość, że smaczne to jeszcze efektowne!
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    chyba takie już jadłam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !