Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Płonace nalesniki grechu warte

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2 szklanki mleka ● 1/2 torebki
● 1/2 kostki masła ● 6 łyżek c

Przepis i sposób przygotowania na: Płonace nalesniki grechu warte

Mleko zmiksuj z cukrem waniliowym, jajkami i stopionym, ostudzonym masłem. Niedużymi porcjami wsypuj przesianą mąkę i miksuj na gładką masę. Na koniec dolej wódkę i sok z mandarynek, dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na 1 godz. Na rozgrzanej, posmarowanej słoniną patelni usmaż z ciasta bardzo cienkie naleśniki. Masło utrzyj z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodaj likier mandarynkowy, sok i skórkę otartą z mandarynek, ucieraj jeszcze chwilę. Częścią masy cienko posmaruj naleśniki i poskładaj je w trójkąty. Pozostałą masę rozgrzej na patelni. W powstałym sosie zanurz złożone naleśniki, kilkakrotnie obróć, aby dobrze się nim oblepiły. Ułóż je na ciepłych talerzach, posyp cukrem pudrem, polej resztą sosu. Do chochli wlej dwie łyżki likieru, ostrożnie podgrzej nad małym płomieniem, zapal i polej naleśniki. Podawaj płonące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 08.09.2013 20:15
chyba takie już jadłam
Anna169Hosz 26.10.2010 20:11
Warte grzechu nie dość, że smaczne to jeszcze efektowne!
aranka 26.10.2010 17:48
Kochani cały przepis mi sie nie dodał!! Ciasto:2 szklanki mleka 1/2 torebki cukru waniliowego 5 jajek 1/4 kostki masła 1 1/2 szklanki maki 50 ml wódki 1/3 szklanki soku wycisnietego z mandarynek cukier do posypania 2 łyzki likieru do zapalenia Nadzienie: 1/2 kostki masła 6 łyzekcukru pudru 100 ml likieru pomaranczowego,lub mandarynkowego Smacznego !!! Polecam!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak